Ekşi Mayalı Pizza Tarifi
Anadolu’nun çok kıymetli hazinesi olan buğdayın genetiğiyle oynanmamış en eski haliyle yapılan ekmek, mesafeli durduğumuz bir besin olsa da, şimdilerde siyezi, karakılçığı, kavılcalısı, kırmızı, sarı buğdaylısı, çavdarlısı ve ekşi mayalısı ile tekrar hayatımıza girmeye başladı. İçinde olduğumuz günlerde, ekşi mayalı ekmek yapan bilinçli tüketici hızla çoğalmakta.
Ekşi maya ve atalık un kullanılarak yapılan ekmeğin fermantasyonu sırasında oluşan probiyotikler bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bu şekilde yapılan ekmekler besin değeri bakımından zengindir ve piyasada satılan sağlıksız beyaz ekmeklere nazaran, hem lezzetlidir, hem de verdiği tokluk hissi uzun sürelidir.
Ekmek yapımında kullanılan mayalar canlı organizmalar olduğu için onları düzenli aralıklarla beslemek gerekiyor. Mayanız ne kadar eski, yıllanmış ise o kadar güçlü ve sağlıklı, onunla yaptığınız ekmek veya hamur işi de bir o kadar lezzetli olur.
Eğer kendi yaptığınız veya bir tanıdığınızdan elde ettiğiniz iyi bir ekşi mayanız varsa onu şu şekilde besleyebilir ve devam ettirebilirsiniz.
Ekşi Mayayı Besleme
Malzeme:
İçme suyu, atalık un
Beslemek istediğiniz mayanın miktarı kadar su ve un kullanacaksınız. Dolaptan çıkardığınız ve beklettiğiniz maya diyelim ki bir birim ise, yarım birim su ve yarım birim un ekleyeceksiniz. Örneğin mayanız 100 gr ise, 50 gram su, 50 gram un ilave edeceksiniz.
Besleme için gereken adımlar:
Mayayı dolaptan çıkarın. Kavanozun kapağını açın. Bir iki saat oda sıcaklığında beklettikten sonra su ve unu ilave edip tahta kaşığın sapı ile karıştırın. Kapağı, maya hava alacak şekilde kavanozun üzerine bırakın, tam kapamayın. Beş-altı saat temiz ve kuytu bir yerde bekletin. Mayanız yaklaşık iki katına çıkıp göz göz olunca kapağını kapatıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. Ekmek, hamur işi yapacaksanız, gereken miktarı kenara ayırıp, kalanını dolaba kaldırırsınız. Bu işlemi haftada bir veya daha sık yapmanız, mayanızın ölmemesi için onu beslemeniz gerekir.
Ekşi Mayayı Beslerken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları:
Kullandığınız malzemeler, mayalama işlemi yaptığınız tezgah dahil, temiz ve steril olmalı. Deterjan, çamaşır suyu kalıntısı vb. olmamalı. Tahta kaşık ve kavanoz kaynar suda dezenfekte edilmiş olmalıdır. Su kaynamış ve oda sıcaklığına gelmiş içme suyu olmalıdır. Bu kadar emek verip besleyeceğiniz mayanıza bir isim vermeyi unutmayın. Ortaçağ Avrupa’sında fırıncılar mayalarına isim vermenin şans getirdiğine inanırlardı.
Benim düzenli beslediğim üç mayam var. Biri iki yıllık “Brad”, biri elli yıllık ve ismi “Elly” Üçüncü mayam daha da eski...kıymetlim...Ona isim vermedim henüz.
EKŞİ MAYALI PİZZA TARİFİ
Pizza Hamuru:
500 ml su
150 gram ekşi maya
900 gram atalık un
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
3 çay kaşığı kaşığı kaya tuzu (tercihen Çankırı tuzu)
Domates sosu:
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 bardak domates rende
2 diş sarımsak
tuz biber
1 çay kaşığı şeker veya pekmez.
fesleğen yaprağı
Pizza malzemesi: Mantar, soğan, biber, kabak, zeytin, kekik veya oregano, mozarella , kaşar, dil veya dilediğiniz peynir çeşidi, taze fesleğen, ve gönlünüz ne istiyorsa..Kural yok.
Önce hamuru yapalım. Derin büyük bir kaba 500 ml suyu ve ekşi mayayı koyun, unu ve zeytinyağını ekleyip karıştırın, hamur haline getirip yarım saat bekletin. Tuzu iki kaşık suyla sulandırıp bu hamura ekleyin ve 5-6 dakika hamuru yoğurun. Hamuru 8 eşit bezeye ayırın, Bezeleri yuvarlayıp, unlanmış bir tepsiye dizin, üzerine nemli bez koyarak en az 3-4 saat bekletin. Tezgaha un veya irmik yayarak bezeleri yuvarlak ince açın. İrmik, pizzanızı varsa küreğe veya fırın tepsisine kolayca kaydırmanıza yardımcı oluyor. Domates sosunu pizzanın kenarlarında 1 cm boşluk bırakacak şekilde yayın. Çok koymayın, hamurunuz ıslanmasın. Üzerine mozarella rende veya dilediğiniz peyniri ve pizza malzemesini ekleyin. Arzu ederseniz birkaç fesleğen yaprağı ilave edip azıcık zeytinyağı gezdirip yarım saat önceden 220 derece kızdırdığınız fırına alttan ikinci tepsiye aktarın. (Pizza taşı olursa pizzanız daha da mükemmel olur) Tepsi veya taş iyice kızgın olmalı. Aşağı yukarı 20 dk sonra kenarları çıtır çıtır renk alınca pizzanız hazırdır. Roka seviyorsanız üzerinde roka yaprakları ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun, lezzetle kalın..
karaca@empakltd.com
- - - -