YAŞAM

SARIYER TABİAT PARKI CENNETİ

Abone Ol

Corona virüs salgını sebebiyle uzun süre boş kalan tabiat parkları son zamanlarda doğaseverlerin akınına uğruyor. Sarıyer'in tabiat parkları, şehrin stresinden uzaklaşmak isteyen kent sakinlerine doğal güzelliklerinin yanı sıra gezip dinlenebilecekleri bir imkan sağlıyor.

Tabiat Parkı, kelime anlamı olarak bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçaları olarak tanımlanıyor. İşte Sarıyer'deki her biri birbirinden güzel ve kendine has özellikteki tabiat parkları...

BENTLER TABİAT PARKI

Bahçeköy Belgrad Ormanı içerisinde yer alan dokuz adet tabiat parkından biri olan Bentler Tabiat Parkı, ismini alanın kuzeyinde yer alan Valide Sultan Bendi ve II. Mahmud Bendi’nden alıyor. Park, muhteşem doğası ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Tabiat Parkı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma Iskara Bendi ve tarihi çeşmeler de bulunuyor. Yaklaşık 16 hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahip.

FALİH RIFKI ATAY TABİAT PARKI

İsmini ünlü edebiyatçı Falih Rıfkı Atay’dan alan Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı, yaklaşık 16 hektar alana sahip. Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad Seferi dönüşü getirilen Sırp esirlerin yaşadığı Belgrad Köyü, Tabiat Parkı’nın sınırları içinde bulunuyor. Alan içerisinde korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilen kilise kalıntısı da yer alıyor.

FATİH SULTAN MEHMET TABİAT PARKI

Yaklaşık 112 hektar alana sahip alan, zengin bir flora ve fauna varlığına sahip. Alanda ibreli ve yapraklı karışık meşcerelere sahip bir orman yapısı hakim. Taksim Su Yolu‘nun bir bölümü alan içerisinden geçiyor. Günübirlik kullanım alanları, piknik yapmaya olanak sağlıyor. Alanda rekreasyonel faaliyetlere yönelik kır lokantası, çocuk oyun alanı ve büfe mevcut. Orman içi patikalarda doğa yürüyüşü yapılabiliyor.

IRMAK TABİAT PARKI

Irmak Tabiat Parkı içerisinde Kırkçeşme Su Yolu’na ait çeşitli su yapıları bulunuyor. Büyük Bend, bunlardan biridir. Bir diğer su yapısı da Çiftehavuz’dur. Çeşitli zamanlarda yapılan onarımlarla havuz özgün yapısını büyük ölçüde kaybetmiş olsa da işlevini hala devam ettiriyor.

KÖMÜRCÜBENT TABİAT PARKI

İsmini II. Osman tarafından 1620’de Topuz Deresi üzerine inşa ettirilen ve Belgrad Ormanı’nın en eski benti olan Kömürcübent’ten aldı. Yaklaşık 3 hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahip. Alanın bitişiğinde de Geyik Üretim Sahası mevcut.

MEHMET AKİF ERSOY TABİAT PARKI

İsmini Şair Mehmet Akif Ersoy’dan almıştır. Yaklaşık 23 hektar alana sahip Tabiat Parkı, günübirlik kullanım alanları piknik yapmaya olanak sağlıyor. Tabiat Parkı’nda kır lokantası, açık hava etkinlik alanları ve çocuk oyun alanı bulunuyor. Orman içi patikalarda doğa yürüyüşü yapılabiliyor.

NEŞET SUYU TABİAT PARKI

2011 yılında ilan edilen ve Belgrad Ormanı içerisinde yer alan dokuz adet tabiat parkından biri olan Neşetsuyu Tabiat Parkı, ismini Orman Mektebi Alisi’nde (İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi) rektörlük görevi yapmış Müderris Neşet Bey’den aldı. Tabiat Parkı içerisinde günübirlik kullanım alanları, piknik yapmaya olanak sağlar. Alanda rekreasyonel faaliyetlere yönelik kır lokantası, büfe, çocuk oyun alanları, mescit bulunuyor.

PARKORMAN TABİAT PARKI

Yaklaşık 148 hektarlık bir alanı kaplıyor. Zengin bir flora ve fauna varlığına sahip alanda iğne yapraklı, yapraklı karışık meşcereler hakim. Birçok açık ve kapalı alan etkinlikleri, tabiat parkı içerisinde gerçekleştirilebilir. Osmanlı ve Japon Bahçeleri’nde tematik alan gezileri yapılabilir.

TÜRKMENBAŞI TABİAT PARKI

1998 yılında ilan edilen ve Türkmenistan ile ortak kültürlerin paylaşıldığı bir alan olarak değerlendirilen Tabiat Parkı, ismini Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’ndan aldı. 5,60 hektar alanı kaplamakta olup, hâkim ağaç türü fıstık çamıdır.

SARIYER POSTA GAZETESİ