İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alanda Sarıyer, Beşiktaş ve Bakırköy ilçeleri üst sıralarda yer alıyor.
İstanbul’da Aşiyan Parkı’nda yapılan füniküler çalışması hızla azalan yeşil alan konusunu tekrar gündeme getirdi. Habertürk’te yer alan habere göre araştırmalar, İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alan miktarının son 30 yılda büyük bir hızla azaldığını ortaya koyuyor. Öyle ki, bazı uzmanlara göre 'aktif' yeşil alanların oranı kişi başına 1 metrekareye kadar düştü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kentte kişi başına düşen kent içi yeşil alan oranının 8.41 metrekare olduğu bilgisini verirken, artan şehir nüfusunun yeşil alan oranının azalmasına sebep olabileceğini kaydediyor. Belediyeye göre kentteki ormanlık alanların da eklenmesiyle bu oran kişi başı 12.3 metrekareye çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göreyse İstanbul'da kişi başına 7.57 metrekare yeşil alan bulunuyor.
YEŞİL ALAN EN AZ ESENLER’DE
İstanbul'daki belediyelerin kendi açıklamalarına göre kişi başına düşen yeşil alanda Sarıyer 10 metrekareyle üst sıralarda yer alırken, Esenler 1 metrekareyle kişi başına düşen en düşük yeşil alanla dikkat çekiyor. Diğer bazı ilçelerde kişi başına düşün yeşil alan miktarı ise şöyle: Şişli: 3.9 metrekare, Kadıköy: 2.8, Beyoğlu: 3.2 metrekare, Bakırköy: 10 metrekare, Üsküdar: 8.2 metrekare, Beşiktaş: 10 metrekare, Fatih: 6.8 metrekare, Sultangazi: 5 metrekare, Üsküdar: 8.2 metrekare, Beylikdüzü: 9 metrekare.
YÖNETMELİĞİN ALTINDA YER ALIYOR
Sarıyer 10 metrekare ile üst sıralarda yer alıyor fakat bu yetersiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre bir şehirde kişi başına düşmesi gereken yeşil alan miktarı en az 15 metrekare. Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiye ettiği "aktif yeşil alan" oranı ise kişi başına en az 9 metrekare.
SARIYER’İN ŞİŞLİ’DEN SERİN OLMASININ NEDENİ
Üstelik, Mimarlar Odası İstanbul Başkanı Sami Yılmaztürk istatistiklerin genel anlamda yanıltıcı olabileceğine dikkat çekerek, "İstanbul'un çoğu ilçesinde kişi başı yeşil alan miktarı 1 metrekareye düştü. Aktif yeşil alanları koruyarak yapılan şehir planlarına bağlı kalsaydık yeşil alanlarımız çok daha fazla olurdu. Planlar genellikle 20-30 yıllık, ama 1994'den bu yana sadece 3 planlama yapmışız ve bu planlara da uymamışız. Sarıyer bugün eğer Şişli'den daha serin havaya sahipse bu Sarıyer'in orman ve yeşil alan varlığından kaynaklıdır." dedi.