Transpalet, hidrolik pompa sayesinde paletlere yüklenmiş olan yükleri kaldırarak taşımaya yarayan bir araçtır.Genellikle ağır işlerin yapıldığı sektörlerde kullanılmaktadır. Böylece çok ağır yükler transpalet ile taşınarak hem iş gücünden hemde zamandan tasarruf edilmektedir.
Bu ağır yükleri kaldıran transpaleti destekleyecek ve ağırlığı kaldırarak taşınmasına olanak sağlayacak tekerlere ihtiyaç vardır. Dolayısıyla bu aşamada doğru tekerleklerin seçilmesi de önemlidir. Çünkü iki tip transpalet vardır ve bu transpaletlerin tekerleri birbirinden farklıdır. İnsan gücüyle çalışan manuel transpaletler ve akülü transpaletler.
TRANSPALET TEKERİ NEDİR?
Transpalet tekeri çok çeşitli malzemelerden üretilmektedir. Bunun nedeni ise farklı koşullarda farklı ihtiyaçların doğmasıdır. Transpaletin kullanılacağı yerin fiziki ve kimyasal özellikleri; yükün miktarı, transpaletin kullanılacağı zeminin özellikleri dikkate alınarak tekerlek tercihi yapılmaktadır. Nemli, rutubetli alanlarda kullanılacak olan transpalet için daha çok su geçirmeyen malzemelerden tekerler üretilmektedir.
Dikkat edilmesi gereken diğer ayrıntı ise transpaletin nerede kullanılacağıdır. Eğer transpalet düz zeminlerde kullanılacaksa düz tekerler, eğimli zeminlerde kullanılacaksa dengenin sağlanması için döner tekerlekler tercih edilmektedir. Taşınacak ağırlığa göre de tekerlek seçimi yapılmaktadır. Eğer taşınacak yükler ağırsa bu yükleri destekleyebilecek ve direnç gösterebilecek dayanıklı kauçuk ve büyük tekerlekler tercih edilirken daha hafif yükler taşınacaksa plastik tekerlekler tercih edilir. Böylece kolayca yüklerin taşınması gerçekleştirilir.
TRANSPALET TEKERİ DEĞİŞİR Mİ?
Transpalet tekerleği zamanla eskiyip performans kaybı yaşayabilir. Dolayısıyla tekerlerin düzenli olarak kontrol ve bakımı yapılmalı gerektiğinde ise yenileriyle değiştirilmesi gerekir. Böylece transpaletlerin performansı ve kullanım ömrü de uzamaktadır. Lakin tekeri değişen transpaletler olduğu gibi tekeri değiştirilemeyen transpalet de vardır. Transpalet tekerleri manuel transpaletlere özel tasarlandığı için manuel olmayan transpaletler için teker değişiminden bahsedemeyiz.
Transpalet tekerinin değişimi de oldukça kolaydır; transpalet ters çevrilip çekiç yardımıyla 4 gerilim pimi sonrasında da aks çıkarılır. Ardında da yeni tekerlekler takılır, çıkarılan aks ve gerilim pimleri tekrar yerine takılır, ama unutulmamalıdır ki her transpaletin teker sökümü ve takımı marka ve modelinden dolayı farklılık gösterebilir. Bu yüzden verilen talimatlara uyulmalı ya da bir profesyonelden yardım alınmalıdır.