Yerel seçimlerin ardından siyasi çalışmalarına devam eden DEVA Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Adem Çetin, Sarıyer gündemi üzerine Sarıyer Posta İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na değerlendirmelerde bulundu.
SARIYER’DE NEDEN FEN LİSEMİZ YOK?
Sarıyer’de eğitimde önemli eksikliler olduğuna dikkat çeken Başkan Çetin, “MEB Bakanlığı’nın sayfasını taradığımda Sarıyer’de bir fen ve spor lisesine rastlayamadım. Açıkçası çok dikkatimi çekti. İlçe genelinde eğitim gören yaklaşık 50 bin öğrenci söz konusu. 2024 yılı verilerine göre Sarıyer’de 103 tane okul var. 37 okul; ilkokul ve ortaokul, 33 okul; genel orta öğretim, 39 okul; teknik ve mesleki okul olarak geçiyor. 103 okulda ise 2 bin 399 öğretmen görev yapıyor. Bu veriler böyle iken, Anadolu da birçok ilçenin nüfusundan fazla öğrenci nüfusuna sahip Sarıyer’de neden fen ve sağlık lisesi yok.?
“DENİZİ VE SAHİLİ KULLANAMIYORUZ”
Sarıyer’in uzun bir sahil şeride olduğunu belirten Başkan Çetin, “Ancak gördüğümüz kadarı ile bugüne kadar hiçbir belediye yeteri kadar önem vermemiştir. Yeteri kadar denizi ve sahili kullanamıyoruz. Gerekli mercilere ısrarla müracaat yaparak Ortaköy’ den Sarıyer’e kadar 2 adet şehir vapuru tahsis edilmesi, Sarıyer halkını oldukça ulaşımını rahatlatır. Bir diğer konu, sahil şeridi yürüyüş alanlarında, yayalar, bisikletler, scooter, hatta motosikletler, iç içe kullanılıyor. Oysa yasaların el verdiği şekliyle, çok rahatlıkla sahil boyu bisiklet yolu yapılabilir. Nasıl mı, bir örnek vereyim. Mesela banklar sahilin arka kısmına monte edilmiş, bankları sahil kenarından 60 cm genişliğinde gerisinde monte edilebilir. Bankların arkasın da kalan kısım yola kadar epeyce boşluk kalır. Yol kenarı kaldırım boyunca 80 cm genişliğinde bisiklet yolu yapılabilir. Orta kısımda kalan yürüyüş alanı olabilir.”
“EMEKLİ VE YAŞLILAR NASILŞ 1 ÇAYI 20 TL İÇSİN”
Sarıyer’in diğer ilçelere nazaran yaşaması daha pahalı bir ilçe olduğunu vurgu yapan Başkan Çetin, “Örneğin 2 gün önce Çayırbaşı’nda İBB tarafından hayata geçirilen fidanlığı gezdim. Çok güzel bir çalışma olmuş, emeklilerimizin 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yürüyüş yapabileceği temiz bir hava solabileceği bir alan yapılmış. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ancak fidanlığın içinde Belltur hizmet veriyor. Burada 1 çay 20 TL, emeklimiz, yaşlılarımız orda temiz havada oturup dinlenirken nasıl bir çayı 20 TL’ye içebilir? Çayın maliyeti nedir ki? Allah aşkına buradan Sayın İmamoğlu’na sesleniyorum. Tüm Bellturlar da belediyelere ait kafeler de, Emekliye ve 65 yaş üstü vatandaşlarımıza 1 çay 5 TL yapın. Bunu yapabilirsiniz. Nasıl ki Kent Lokantalarında 3 çeşit yemek 50 / 60 TL yaptıysanız, kafelerde de 1 çay emekliye 5 TL yapılabilir.”
“DEPREM GERÇEĞİMİZDİR”
Sarıyer’in yerleşimi düne kadar çarpık kentleşme ve çoğu kaçak yapılardan oluştuğunu belirten Adem Çetin, “Bu kaçak yapılar 30 ile 60 sene ömürlerini doldurmuş yapılar, hatta bir çoğu 3 kat 5 kat daha yükseltilmiş. Uzmanlar İstanbul’un büyük deprem beklediğini ve her an olabileceği konusunda sürekli uyarıda bulunuyorlar. Belediyeler de, devlet de kentsel dönüşümlerin hepsini yapmaya gücü de zamanı da yetmez! Bu nedenle vatandaşlarımıza bireysel bina güçlendirme ruhsatı verilmeli bunun için gerekli prosedürler hazırlanmalıdır. Bir plan, bir program ve bir sözleşme hazırlanmalı. Vatandaşın aldığı ruhsat sadece güçlendirme için olduğunu mevcut yapıda hiçbir şekilde ilave bir şey yapılamayacağını aksi durumda verilen güçlendirme ruhsatı iptal edileceğini ve büyük cezalar uygulanacağı şeklinde sözleşmeler hazırlanmalı ve bu çerçevede hazırlanan sözleşme vatandaşlarımıza iletilmelidir. Fiber karbon ile çok hızlı ve depreme dayanıklı yapılar yapılabilir vatandaşlar mevcut binaların rölevesini belediye ye götürüp belediyenin mühendisleri gerekli incelemeler yaptıktan sonra güçlendirme ye uygun görüldüğünde ruhsatlandırılmalı. Ayrıca ruhsatın da bir bedeli olur. Ve bedel ile de belediyeye de bir kaynak sağlanmış olur.