SİYASET

Bilal Çelik; Yeni anayasanın temeli: “Hürriyet ve özgürlük”

Abone Ol

DEVA Partisi Sarıyer Başkanı Av. Bilal Çelik, 6’lı Masada yer alan hukukçu komisyon üyelerinin hazırladığı toplumsal sözleşme taslağının temel taşının ‘hürriyet ve özgürlük ilkesi’ olduğunu vurguladı.

6 muhalefet partisinin hukukçuları ve alt komisyonlarının bir araya gelerek hazırladığı ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi’ Genel Başkanların da katıldığı programla Ankara Bilkent Otel’de kamuoyuna açıklandı.

DEVA Partisi, CHP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, İYİ Parti’nin ‘Şimdi Demokrasi Zamanı’sloganıyla hazırladığı çalışmada, cumhurbaşkanlarının bir dönem ve 7 yıl için seçilebilmesi, hayvan haklarının ilk kez anayasal güvence altına alınması, parti kapatma süreci gibi öne çıkan başlıkları DEVA Partisi Sarıyer İlçe Başkanı ve aynı zamanda hukukçu olan Av. Bilal Çelik, Sarıyer Posta Gazetesi'ne değerlendirdi.  

“YENİ ANAYASA TOPLUMUN HER KESİMİNİ KUCAKLAYACAK”

Kamuoyunda en çok tartışılan, partili cumhurbaşkanlığı döneminin sona ereceği yönündeki başlığı değerlendirerek sözlerine başlayan Av. Bilal Çelik, halk tarafından seçilecek kişinin, toplumun tüm kesimlerine eşit mesafede olması gerektiğini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı devletin en üst makamı ve denetleyici niteliktedir. Partili cumhurbaşkanlığı döneminde yani şuan cumhurbaşkanlığı makamı kullanılarak, sadece yandaş partilere destek sağlanıyor. Bunun denetlenebilirliliği, izah edilebilir bir tarafı yok. Bugün AKP’yi karşınıza aldığınız zaman otomatikman Cumhurbaşkanını da karşınıza aldığınız için bu ciddi bir risk ve kabul edilemez bir durum. Adil bir sistem anlayışından noksan bir sistem var şu an. Mevcut sistemi sistemin nimetlerinden faydalananların holigan tarzda desteklemeleri de bu yüzdendir. Getirdiğimiz tasarıda, 7 yıllığına halk tarafından bir kere seçilecek bir cumhurbaşkanlığından bahsediyoruz ve o cumhurbaşkanı görevi bittiği zaman siyasi seçim emekliliğine uğrayacak. Yani seçimle gelecek herhangi bir görevi üstlenemeyecek. Ayrıca Cumhurbaşkanına TBMM Başkanı vekalet edecek, bu da aslında baktığınız zaman Türkiye’nin uluslararası arenada kurumsal kimliğini nitelikli kılarak güçlendirmek anlamına geliyor” dedi.

KEYFİ UYGULAMALARA SON

Hazırlanan taslağın temel taşının ‘hürriyet ve özgürlük ilkesi’ olduğunun altını çizen Av. Çelik, mevcut anayasada var olan 13. maddeye ‘Hürriyet esas sınırlama istisnadır. Tereddüt halinde yorum hürriyet lehine yapılır’ hükmü ekleneceğini ifade etti. Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren ve kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen Dezenformasyon ile Mücadele Yasasını örnek vererek açıklayan Çelik, “Bizim amacımız burada insan hakları ve özgürlüğünü öncelik yapmak. Şuan ki sistemde yapılan keyfi, ucu açık sınırlamalara son vermek” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:  “Önce kanunların çatısı olan anayasamızı da; hürriyeti esas alarak kuruyoruz, sonra bu diğer kanun maddelerine siluet edecek. Mesela diyecek ki ceza hukukunda ifade özgürlüğünde kısıtlama var. Bizim anayasamızda hürriyeti sınırlayamazsın. Bu madde anayasaya girdiğinde sizin ifade özgürlüğünüz güvence altına alınacak. Bu anayasa metni tüm kanunlarımızın ve ülke yönetiminde alınacak kararların çerçevesini çiziyor. Hürriyetçi olmak zorundasın. Eğer sınırlama yapılacaksa da istisnai durumlar hariç (terör olayları, doğal afetler, OHAL vs) sınırlama getiremezsiniz. Eğer bir kararsızlık durumunda kalınsa bile yine hürriyeti seçmelisiniz diyor.” 

Av. Bilal Çelik, açıklanan maddelerde hayvan haklarının ilk defa uluslararası statüde anayasal güvence altına alındığına dikkat çekerek, son zamanlarda artan şiddet olayların önüne geçilmesini hedeflediklerini vurguladı.

“SEÇMEN İRADESİNİ GÜVENCE ALTINA ALIYORUZ”

Parti kapatma sürecine ilişkin açıklanan maddeyi, 14 Mart 2008 yılında AK Parti’ye açıklan kapatma davasından örnek vererek anlatan Çelik, “Burada vatandaşların seçme iradesini ve tüm partileri güvence altına alıyoruz. Çünkü bir partiyi ‘hadi ben seni kapatıyorum’ diyerek keyfi uygulamayla kapatamazsınız. Ya da bir milletvekilinin sözlerini tüm partiye mal edemezsiniz. Ceza uygulamasında bu suçun şahsilik ilkesine aykırıdır. Açıkladığımız tasarıda, şiddete teşvik ve başvurma hariç kapatma sürelerine ihtarı ekliyoruz. X partisine bu ihtar süresinde, kendinizi topluma anlatma ve yanlışı düzeltme imkânı sunuluyor” dedi. Çelik, kamuoyuna sunulan güçlendirilmiş parlamenter sistem ile meclisin daha aktif olacağını ve işlevselliğinin artacağını dile getirdi.   

“SİYASİ POPÜLİZME GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

Mevcut siyasal iktidarın eleştirilerini de yanıtlayan Av. Bilal Çelik, yapılan söylemlerin, seçme hakkı elinde olan vatandaşa yapılmış bir hakaret olduğunu ifade etti. 6 liderin Ankara’da açıkladığı anayasa taslağının, 5 yıl önceki sistemde var olan eksiklerin tekrar vuku bulmaması ve sistemin tekrar arafta kalmaması için reform edilerek hazırlandığını söyleyen Çelik, “Bu anayasa taslağı hazırlanırken kendimizi temel almadık. Amacımız şu an değil bizden sonraki partilerinde demokrasiyi kullanması. Temel hak, insan ve hayvan haklarını birinci gündem maddemiz olarak belirlediğimiz çalışmada, böyle kelime oyunlarıyla algı operasyonu yaparak siyasi popülizm yaratmak isteyenlere de geçit vermeyeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.